De voordelen én gevaren van ChatGPT

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen: ChatGPT. ChatGPT is een AI-Model dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Het kan bijna menselijke gesprekken voeren, antwoord geven op vragen en commando’s uitvoeren. In de dagelijkse werkzaamheden die we bij Klubb uitvoeren maken we regelmatig gebruik van deze tool, het werkt snel en makkelijk. Toch verschenen er de afgelopen tijd ook verschillende artikelen over de gevaren van ChatGPT. In deze blog bespreken we 3 voordelen van ChatGPT voor ons vakgebied maar daarnaast ook 3 gevaren voor ons vakgebied.

*Een kleine disclaimer: Deze blog is geschreven door Jos van Klubb, niet door ChatGPT 😉

Voordeel 1: Razendsnel teksten schrijven

Het schrijven van (website) teksten en blogs is voor marketingbureau’s zoals Klubb gemakkelijker dan ooit. Je geeft ChatGPT een commando en vervolgens genereert de chatbot er een volledige tekst uit die in de meeste gevallen grammaticaal helemaal in orde is. Super handig dus.

Ook het herschrijven van bestaande teksten is super gemakkelijk. Je geeft simpelweg het commando **Herschrijf” “Tekst x”** en je krijgt een compleet herschreven tekst.

Voordeel 2: Inspiratiebron voor advertentieteksten en social media posts

Het maken van goede advertentieteksten is in sommige gevallen best een uitdaging. ChatGPT kan je hiermee helpen, je vraagt gewoon aan de chatbot om een pakkende advertentietekst te schrijven over jouw onderwerp. We adviseren wel altijd om nooit zaken 1 op 1 over te nemen vanuit ChatGPT. De teksten die uit ChatGPT komen zijn natuurlijk verre van origineel. Gebruik ze daarom uitsluitend ter inspiratie. Ook voor het maken van teksten bij social media posts is het handig. Voor onze Klubb Instagram gebruiken we regelmatig ChatGPT om inspiratie op te doen.

Voordeel 3: Teksten vertalen

ChatGPT is zeer geschikt voor het vertalen van grote stukken tekst. Hier zijn natuurlijk ook andere tools voor zoals Google Translate maar deze maken (nog) geen gebruik van AI. Omdat ChatGPT gebruik maakt van AI zijn de vertalingen vaak al van betere kwaliteit. Handig dus! Onlangs heeft Google overigens wel een artikel gepubliceerd waarin ze kenbaar maakte Google Translate te hebben uitgebreid met enkele AI based features.

Natuurlijk zijn er ook verschillende nadelen:

Nadeel 1: Informatie niet altijd juist

ChatGPT maakt slecht onderscheid tussen feiten en fictie. Hierdoor kan het systeem op een hele overtuigende manier onzin teksten genereren. Doordat ChatGPT zo populair is gaat dit zorgen voor enorme hoeveelheden desinformatie. Dit kan volgens specialisten enorme effecten gaan hebben, niet alleen in onze markt, maar ook op de gehele samenleving. Het is daarom van groot belang dat er snel wetten en regelgeving komt rondom AI en ChatGPT.

Nadeel 2: Originaliteit verdwijnt

Steeds meer websites zullen door ChatGPT gegenereerde content bevatten. Veel bedrijven plaatsen namelijk maandelijks SEO content op de website om beter te ranken in Google. Een steeds groter deel van deze SEO teksten zullen uit ChatGPT komen waardoor iedereen bijna identieke content op zijn of haar website gaat krijgen. Bij Klubb zijn we er dan ook van overtuigd dat Google snel met een tool gaat komen waarmee ze door AI gegenereerde teksten kunnen herkennen. De kans is groot dat ze er vervolgens voor zullen zorgen dat deze tekst niet meer bijdraagt aan je ranking in Google.

Nadeel 3: AI steeds slimmer, wij steeds dommer

Het genereren van content is door de komst van ChatGPT zo gemakkelijk dat de er soms minder noodzaak is om goed over zaken te denken. Je geeft de chatbot een commando en je krijgt vanzelf een antwoord. Het zorgt ervoor dat we zelf niet meer na hoeven te denken en gewoon kopiëren wat de AI bot voor ons maakt. Omdat AI self-learning is zal het systeem steeds slimmer worden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Heb je vragen, stuur dan een mailtje naar: info@klubb.nl