Dit zijn de populairste e-commerce platformen in Nederland

In de afgelopen 20 jaar zijn het aantal Nederlandse webshops en hun omzet geëxplodeerd. Niet zo vreemd dus dat menig ondernemer ook graag een stukje van die enorme omzettaart wil bemachtigen. Daarvoor moet dan wel eerst een eigen webshop gelanceerd worden. Een lastige klus? Dat blijkt vaak enorm mee te vallen. Er zijn namelijk tal van e-commerce platforms beschikbaar, die als een kant-en-klaar pakket online worden aangeboden. Daarbij is het dan alleen nog maar een kwestie van een domeinnaam eraan koppelen, het design met behulp van templates op smaak maken en producten aan de database toevoegen voordat er daadwerkelijk met verkopen van start kan worden gegaan. Ook voor ondernemers die het groot aan willen gaan pakken zijn er trouwens prima platformen beschikbaar. In het onderstaande overzicht stellen we graag de tien beste varianten aan je voor, zodat je zelf een afgewogen keuze kunt maken.

10. MijnWebwinkel

Gemak dient de online ondernemer bij MijnWebwinkel, want je hebt er letterlijk nul procent voorkennis voor nodig om goed met het platform uit de voeten te kunnen. Deze puur Nederlandse alles-in-één oplossing is erg gebruikersvriendelijk en biedt de gebruiker allerlei verschillende mogelijkheden om z’n online shop een persoonlijke uitstraling te geven.

9. Prestashop

Prestashop is open-source software. Dit betekent dat in wezen iedereen de mogelijkheid heeft om dit platform te verrijken met allerlei zelf ontwikkelde extra’s. Op die manier wordt Prestashop ook voor andere gebruikers steeds functioneler. Het platform staat positief bekend om z’n gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Dankzij de grote internationale Prestashop-community kun je op het moment dat iets niet helemaal duidelijk is rekenen op hulp van andere gebruikers.

8. CCV Shop

Ook deze alles-in-één oplossing is van Nederlandse makelij. Om ermee aan de slag te gaan heb je geen specialistische kennis nodig over het maken van websites. In ruil voor een aangenaam laag maandbedrag wordt de gebruiker getrakteerd op een behoorlijk compleet pakket waarmee snel en eenvoudig een webshop opgezet kan worden.

7. OpenCart

Dit gratis open source platform richt zich vooral op startende en middelgrote ondernemers. Het basisframe van dit content management systeem kan met behulp van kant-en-klare extensies en templates worden uitgebreid, zodat de online shop een geheel eigen uiterlijk krijgt. Gebruikers die in PHP kunnen programmeren profiteren daarnaast van nog meer maatwerkmogelijkheden. Vanwege de vele verschillende instel- en uitbreidingsmogelijkheden van OpenCart is dit platform minder geschikt voor mensen die nog nooit eerder een webshop hebben opgezet.

6. Ecwid

Goed bekeken is Ecwid in deze lijst de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk niet een platform, maar een plug-in. Deze kun je onder meer combineren met Facebook en Instagram, waardoor deze uitgebreid worden met een checkout-functie. De plug-in kan overigens ook in de meest populaire content management systemen geïntegreerd worden. Er is een gratis versie van deze plug-in beschikbaar, maar daarvan zijn de mogelijkheden erg beperkt. Je kunt er namelijk niet meer dan tien verschillende producten mee te koop zetten, die ook nog eens op slechts één verzamelpagina bij elkaar blijken te staan.

5. Magento

Veel grote spelers, die online verkopen serieus nemen, kiezen bewust voor Magento. De reden daarvoor is dat de mogelijkheden van dit open source platform erg groot zijn, omdat er allerlei extra’s in geïntegreerd kunnen worden, die door derden zijn ontwikkeld. Daarnaast staat het platform positief bekend om z’n schaalbaarheid, zodat het vrij makkelijk mee kan groeien als blijkt dat je online aanbod een succes is en je besluit om nog meer verschillende producten te gaan verkopen. Het nadeel van Magento is daarentegen wel dat het niet zo’n eenvoudig platform is om mee te werken. Dat geldt vooral wanneer er specifieke aanpassingen voor de website gewenst zijn. Voor dat soort maatwerk is vrijwel altijd de inzet van een professionele webdeveloper nodig. In ruil voor deze hogere moeilijkheidsgraad levert Magento je echter wel de meest geavanceerde e-commerce features en controle over de volledige klantervaring.

4. Jouwweb

In de basis is dit platform bedoeld voor ondernemers, die op een eenvoudige manier een eigen website willen bouwen. Het platform kan dus ook gebruikt worden voor het optuigen van pure informatiesites, zonder verkoopfunctie. Wie wel online producten of diensten te koop aan wil bieden kan van de ingebouwde Jouwweb e-commerce functies gebruikmaken. Het platform hanteert een abonnementsstructuur, waarbij je elke maand een bescheiden bedrag betaalt om je site online te kunnen houden. Is er tijdens het opzetten of runnen van je eigen webshop iets niet duidelijk, dan kunnen de gebruikers van dit platform contact opnemen met de Nederlandstalige klantenservice.

3. Lightspeed

Ook dit platform heeft een Nederlands tintje. Het is onder de naam SEOshop in ons land ontwikkeld, maar werd in 2015 verkocht aan Lightspeed, die er vervolgens z’n eigen bedrijfsnaam opplakte. De focus van Lightspeed ligt vooral op ondernemers, die het aanbod van hun fysieke winkel willen combineren met dat van een online shop. Om die reden biedt dit platform niet alleen maar een gebruiksvriendelijke e-commerce omgeving, maar is het ook geschikt voor gecombineerd voorraadbeheer en zit er een slim kassasysteem in verwerkt.

2. Shopify

Shopify is een dusdanig compleet platform, dat het perfect geschikt is voor ondernemers die snel online zaken willen doen, zonder dat ze zich bezig hoeven te houden met allerlei technische aspecten van het bouwen en onderhouden van een website. Net als het hiervoor genoemde Lightspeed is dit platform ook erg geschikt voor ondernemers die zowel online als offline willen verkopen. Het gebruiksgemak en het grote scala aan mogelijkheden van dit platform zorgen er mede voor dat het aantal Nederlandse ondernemers, dat de afgelopen jaren van Shopify gebruik is gaan maken, flink is gestegen.

1. WooCommerce

Om van de voordelen van WooCommerce te kunnen profiteren, moet eerst een WordPress site opgezet worden. WooCommerce is namelijk een plug-in voor dit populaire content management systeem. De plug-in is open source en gratis verkrijgbaar. De enorme populariteit van WooCommerce heeft er inmiddels voor gezorgd dat er door derden een enorm aanbod aan aanverwante plug-ins is ontwikkeld. Net als WordPress zelf, is het e-commerce platform flexibel en gebruiksvriendelijk. In principe is er geen specifieke technische kennis nodig om een WooCommerce webshop te lanceren, tenzij je allerlei specifieke maatwerkaanpassingen verlangt.