Een mooie website in 6 stappen

Meer dan ooit is een unieke en mooie website van groot belang voor bedrijven. Een goede website draagt er mede aan bij dat mensen de weg naar je website weten te vinden. Zo kunnen ze zich een eerste beeld van het bedrijf en de aangeboden producten en/of diensten vormen zonder dat direct persoonlijk contact nodig is. Omdat die eerste indruk tegenwoordig vaak online gemaakt wordt, is het misschien ook voor jouw bedrijf wel het uitgelezen moment om te denken aan een nieuwe website die jouw bedrijf onderscheidt van de andere.

Waarom is een mooie website belangrijk?

Hoe vaak betrap je jezelf er niet op dat je, als je overweegt om met een bepaald bedrijf in zee te gaan, eerst online research gaat doen? Dat doen jouw potentiële nieuwe klanten natuurlijk ook. Komen die mensen dan terecht op een onoverzichtelijke website die ook nog eens traag en niet gebruiksvriendelijk is, dan is de kans zeer klein dat het ook tot een eerste contact zal komen. Heeft jouw bedrijf daarentegen een goede website waar bezoekers in enkele klikken alles vinden wat ze zoeken? Dan is de eerste stap al gezet.

De 6 stappen

Een nieuwe website maken of een nieuwe website laten maken, vraagt wel wat tijd en aandacht. Onderstaand stappenplan geeft je precies aan waar je op moet letten. Door deze stappen te volgen, kan je binnen de kortste keren met een tevreden gevoel jouw nieuwe website online zetten en al die nieuwe bezoekers verwelkomen op je eigen representatieve online platform

Stap 1: zorg voor een goede voorbereiding

Een goede website is onderdeel van online marketing en heeft is bedoeld om jouw bedrijf bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Klanten die je anders niet zou kunnen bereiken, vinden online wel de weg naar jouw website. Maar om die eerste stap daadwerkelijk om te zetten in een effectieve aankoop moet jouw website in het oog springen en aantrekkelijk zijn.

In de voorbereidingsfase zal je met tal van vragen en dilemma’s geconfronteerd worden. Gelukkig kun je hiervoor een beroep doen op professionals die samen met jou de grote lijnen kunnen uitzetten. Ga op zoek naar een geschikte partner die een klik heeft met jou, jouw bedrijf en jouw missie en visie. Een tip: ga ook op zoek naar wat je op je website wil laten zien. De fotografie en teksten die je gebruikt vormen namelijk hét gezicht van jouw bedrijf naar je doelgroep toe.

Stap 2: bepaal het doel en de doelgroep van je website

De eerste twee vragen die je jezelf moet stellen voor de ontwerpfase begint: wat is doel van de website en wat is de doelgroep die ik ermee wil bereiken? Denk bij het doel bijvoorbeeld aan: moeten mensen producten en diensten kunnen kopen, of wil je informatie over je bedrijf verstrekken? Denk bij de doelgroep aan: wie willen we bereiken met de website? Wie moet uiteindelijk onze diensten en/of producten gaan afnemen? Dit zal bijvoorbeeld anders zijn voor een bedrijf dat zakelijke dienstverlening aanbiedt, dan voor een bedrijf dat elektronica verkoopt.

Wanneer die twee zaken helder zijn, heb je al een duidelijker beeld van hoe je ontwerp er uit moet gaan zien.

Stap 3: maak een volledig uitgewerkt ontwerp

In deze stap kan je de website echt gaan ontwerpen, iets wat wij bij Klubb misschien wel de leukste stap vinden. Zo kun je aan de slag met de stijl, kleuren, logo’s, inhoud en veel meer. Zo kun je alleen, of met een specialist op het gebied van webdesign, aan de slag met het ontwerp met als doel een mooie en functionele website. Pas wanneer je een duidelijk ontwerp hebt, kun je nagaan of de website helemaal kan worden wat jij ervan verwacht. Vergeet ook niet om je doelgroep om hun mening te vragen. Dan krijg jij een idee van welke indruk je website achter gaat laten op het grote publiek.

Stap 4: maak je website zelf of kies voor een professional

Een website zelf maken is prima te doen, maar een website laten maken door webdesigners en web builders met kennis en ervaring biedt toch heel wat voordelen. Goed webdesign is een vak apart, het ontwerp moet kloppend, professioneel en persoonlijk zijn. Daarbij moet een website technisch goed in elkaar zitten. Een gespecialiseerd bureau in de arm nemen is daarom geen overbodige luxe. Een website moet aansprekend zijn voor de doelgroep en ze uiteindelijk activeren om over te gaan tot een conversie. Hierdoor is een website tegenwoordig meer dan een online visitekaartje van je bedrijf. Kijk voor meer voordelen eens op onze pagina over webdesign.

Stap 4: zet in op SEO

Om potentiële klanten naar jouw website te brengen, is het belangrijk dat de site goed vindbaar is. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je website SEO vriendelijk is opgebouwd. Ga na op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden en plaats deze in teksten op jouw website. Een site mag nog zo goed en mooi zijn, zonder bezoekers die je conversies of duurzame relaties bezorgen, heb je er maar weinig aan.

Naast een goede ranking op zoekwoorden is ook de snelheid van je website en de tijd die bezoekers erop doorbrengen van belang om algemeen goed te scoren in de zoekmachines. Je website een extra boost geven? Google Advertising is je beste vriend!

Test je website en blijf deze steeds weer verbeteren.

Wanneer je website online staat, zou je kunnen denken dat het werk erop zit, maar dit is helemaal niet het geval. Het komt er dan op aan je website te blijven testen, de gegevens naar aantal bezoekers en conversies te meten en op basis van die gegevens te blijven investeren in verbeteringen. Via Google Analytics kan je heel nauwkeurig alle cijfers voor jouw website nagaan en analyseren. Een website vereist een lange termijn aanpak en jouw blijvende aandacht, je zou zelfs kunnen zeggen dat het werk nooit ophoudt.

Een nieuwe website maken of een nieuwe website laten maken doe je niet ondoordacht en snel even tussendoor. Wanneer het idee er is, heeft het nog heel wat voeten in de aarde voor je kunt genieten van jouw website. Laat je echter niet ontmoedigen en ga ervoor! Of je het nu alleen gaat doen of met een professioneel team, het proces zal je altijd wat moois opleveren.

Hulp nodig bij het bouwen van een website?

Ben je opzoek naar een nieuwe website? We helpen je graag verder!

Vraag adviesgesprek aan