Hoe schrijf je wervende teksten?

Teksten schrijven kan iedereen, wervende teksten schrijven echter is niet iedereen gegeven. Toch zijn wervende teksten een absolute voorwaarde om bezoekers aan te trekken, geboeid te houden en langer op je website te houden. De kracht hiervan wordt echter nogal te vaak onderschat en daarom ook nog veel te weinig toegepast. Wil je met jouw website echt scoren, dan is wervende teksten schrijven of laten schrijven dé boodschap die we jou mee willen geven. De content van je website zelf, de inhoud van je blogs en informatieve artikelen, je vacatureteksten en productteksten, ze moeten één voor één het onderscheid kunnen maken tegenover je concurrenten. Goede content is daarbij erg belangrijk.

Wat zijn wervende teksten

Je weet nu al dat wervend schrijven belangrijk is, maar wat zijn wervende teksten dan precies? Een wervende tekst boeit de lezer van de eerste tot de laatste letter en zet hem aan tot het ondernemen van actie. Die actie kan bijvoorbeeld zijn: een product van jou aankopen, een offerte aanvragen, contact met je opnemen, jouw website en project consistent blijven volgen en bezoeken en nog veel meer. 

Copywriting

Welke zijn de voorwaarden om wervend schrijven?

Nu je weet dat wervende teksten jouw publiek aanzetten tot het ondernemen van actie, is het de hoogste tijd om te bekijken hoe je dit nu precies kan doen en hoe wervend schrijven ook voor jou echt wel het verschil kan maken.

De vier W’s

Wervende teksten schrijven kan je doen door gebruik te maken van de 4 W’s. Wanneer in jouw teksten duidelijk naar voren komt wie jij bent, wat je doet, waarom je dit doet en wat ervoor nodig is, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Deze structuur zorgt ervoor dat niet alleen voor jou, maar ook voor je lezer de inhoud duidelijk is. Daarnaast zorgt de structuur ervoor dat de lezer over de nodige informatie beschikt om een actie te ondernemen.

Een aantrekkelijke introductie

Met een introductie die niet aantrekt, maak je echt heel weinig kans dat mensen verder lezen. Hoe goed de rest van de tekst misschien ook wel is. De introductie moet de lezer nieuwsgierig maken en ervoor zorgen dat de lezer verder leest. Je hebt hierbij de keuze om onmiddellijk to-the-point te komen of om jouw lezer juist even in spanning te laten wachten.

Een overtuigende call-to-action

Een call-to-action moet ook echt een call-to-action zijn. Met jouw wervende teksten moet je jouw lezer ertoe kunnen bewegen te doen wat jij wilt dat hij doet. Draai hier dus niet omheen en benoem het zoals het is. Anders loop je de kans dat jouw publiek wel leest, maar ook niet meer dan dat doet. Jij hebt een doel en je lezer moet je helpen dat doel te bereiken, formuleer dit dan gerust zo.

Nuttige verwijzingen

Goede wervende teksten hebben de kenmerken “kort en bondig”. Het is dus niet de bedoeling een ellenlange tekst ineen te steken, daarvoor zijn andere kanalen beschikbaar. Heb je toch veel informatie die je wil delen? Maar die je niet de boodschap van je tekst onderuit wil laten halen, werk dan met verwijzingen en links. Jouw lezer krijgt op die manier inderdaad een korte en bondige tekst voorgeschoteld. De lezer kan dan zelf de keuze maken om wel of niet door te klikken naar de extra informatie.

Pakkende beelden

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat hoor je vaak en hier schuilt zeker een kern van waarheid in. We willen hier natuurlijk niet mee gezegd hebben goede fotografie ten koste van de inhoud van je tekst mag gaan. Echter kan beeld wel een mooie aanvulling op je inhoud zijn. Pakkende beelden, door middel van goede website fotografie, kan bezoekers verleiden een actie te ondernemen of verder te lezen.

Een doordachte vormgeving

Wervende teksten met een duidelijke en overzichtelijke structuur scoren aanzienlijk beter. Het gebruik van tussenkoppen, witregels, vetgedrukte tekst en bulletpoints maakt van een tekst een makkelijk leesbare tekst. Wat ook kan helpen bij wervende teksten te schrijven: eerst een structuur uitwerken en die later inhoudelijk invullen.

Ook vacatureteksten scoren beter door middel van wervend schrijven

Je bent ze vast vaak tegengekomen, die standaard, algemene en onpersoonlijke vacatureteksten. Kwam bij jou dan spontaan het idee naar boven dat je die baan echt wel wil? Waarschijnlijk niet, bij ons ook niet. Vacatureteksten moeten een kandidaat echt overtuigen dat de baan en het bedrijf helemaal zijn waar hij naar op zoek is. Wervende teksten schrijven is dus ook in ieder geval voor vacatureteksten essentieel. Het maakt het onderscheid tussen de baan die jij aanbiedt en de baan die een ander aanbiedt. Daarbij maakt het ook onderscheid tussen jouw bedrijf en een ander bedrijf.

Wervend schrijven is een vak apart

Wervende teksten schrijven is een vak apart. Het kan zijn dat dit niet iets is wat jou boeit. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je er helemaal geen tijd voor hebt of niet goed in bent. Misschien kun je de juiste woorden niet vinden, de zinsbouw niet laten kloppen, of je boodschap niet op een aantrekkelijke manier omzetten. Ga dan voor een copywriter. Copywriters zijn experts in wervende teksten schrijven en boeien jouw lezer vanaf de eerste letter. Als je weet dat wervende teksten voor jou en je project het verschil maken, doe je er goed aan dit werk uit handen te geven. Zo bereik je de best mogelijke resultaten ook wanneer wervend schrijven niet jouw ding is. Of het nu gaat om een project of om vacatureteksten, er is altijd hulp voorhanden. Aarzel dus zeker niet om daar gebruik van te maken. Benieuwd wat een copywriter allemaal kan? Lees dan onze blog: Copywriting, wat houdt het in en wat doet een copywriter? 

Wervend schrijven zal voor jou en iedereen die het toepast een meerwaarde bieden en de kans op slagen aanzienlijk vergroten. Het mag dus niet over het hoofd gezien worden, je kan lezers maar één keer een eerste indruk geven. Dat betekent dat je teksten al van bij het begin goed moeten zitten en de doelgroep moeten prikkelen. Ga aan de slag met het wervend schrijven of laat het wervend schrijven uit handen nemen door professionals. Verlies je doel echter nooit uit het oog. Jouw project of vacatureteksten moeten scoren en bijdragen aan de groei van je merk of bedrijf. Zorg dat het doel iedere keer weer duidelijk op je netvlies staat.

Meer conversies en bezoekers dankzij wervende teksten?

Het schrijven of laten schrijven van wervende teksten helpt bij zoekmachine optimalisatie. Daarnaast kan een duidelijke call-to-action de bezoekers van je webshop nét die laatste stap richting een conversie laten nemen. Benieuwd hoe? Neem contact op of vraag een adviesgesprek aan.

Vraag adviesgesprek aan