Wat is conversie en hoe verhoog je het voor je webshop?

Als je vaak met marketingstrategieën in aanraking komt, heb je de term conversies vast al wel een paar keer horen vallen. Veel advertenties en andere publiciteitscampagnes zijn namelijk gericht op het verhogen van de conversies. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om de conversieratio te verhogen, moet je eerst goed begrijpen wat dit begrip inhoudt en hoe je de resultaten kan meten en analyseren. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de betekenis van een conversie en hoe je het conversiepercentage kan verbeteren.

Wat is conversie?

Een conversie betekent dat een bezoeker van je website een bepaalde actie uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invullen van een contactformulier, het inschrijven voor een nieuwsbrief of de aankoop van een bepaald product. Het aantal conversies beïnvloedt de omzet van je bedrijf enorm en bepaalt dan ook voor een groot deel het succes van een advertentiecampagne. Voor je een website maakt of een bepaalde advertentie opstelt, moet je steeds het doel van de campagne duidelijk voor ogen hebben. Met een doelgerichte tekst en een duidelijke website leid je je bezoekers meteen naar het juiste onderdeel van je website waar de conversie op een eenvoudige manier uitgevoerd kan worden.

Voorbeelden van een conversie

– Aankopen van een product in een webshop
– Een contactverzoek indienen
– Inschrijven voor een nieuwsbrief
– Meer informatie opvragen
– Een whitepaper downloaden
– Een gratis sample aanvragen

Het verschil tussen harde en zachte conversies

Conversies worden in twee categorieën onderverdeeld, namelijk harde en zachte conversies:

Harde conversie (macro conversie): De meeste campagnes zijn gericht op harde conversies, denk hierbij aan de aankoop van een product of het aanvragen van een offerte. Dit soort conversies verhoogt de omzet van een bedrijf en is daarom een erg interessante keuze.

Zachte conversie (micro conversie): Zachte conversies zijn acties die een klant moet ondernemen op weg naar harde conversie. Het creëren van een account is hier een mooi voorbeeld van.

Veel marketingstrategieën zijn gericht op het bereiken van harde conversies. Zachte conversies zijn echter veel belangrijker dan ze op het eerste zicht lijken. Met een zachte conversie krijg je een duidelijk beeld van het gedrag van de websitebezoekers, waardoor je hier vervolgens handig op kan inspelen. 

Hoe kan je de conversieratio meten

Het aantal conversies wordt uitgedrukt in de conversieratio. Het conversiepercentage geeft de verhouding tussen het aantal websitebezoekers en het aantal conversies weer. Een conversieratio van 3% betekent dat van elke 100 bezoekers drie personen effectief overgaan tot het uitvoeren van de vooropgestelde actie. 

Conversie verhogen kan enkel na het meten en analyseren van de resultaten. Hiervoor moet je over de juiste software beschikken. De meeste moderne programma’s geven automatisch weer hoeveel websitebezoekers je campagne oplevert en welk deel van de website ze juist bezoeken. Op deze manier weet je meteen welk deel van de pagina je moet optimaliseren om het koopgedrag van je klanten op een doeltreffende manier te beïnvloeden.

Conversieratio meten met Google Analytics

De bekendste tool om de conversieratio te meten is Google Analytics. Google Analytics is een gratis hulpmiddel waarmee je elk bezoek aan je website erg grondig kan analyseren. Zo is het met Google Analytics meteen duidelijk of de bezoeker van de organische resultaten, de publiciteitscampagne of van een andere website komt. Verder kan je ook het klikgedrag van de bezoekers analyseren. Je ziet duidelijk welk deel van de website ze bezocht hebben en in welke producten ze meer of minder interesse vertonen. Tenslotte kan je met Google Analytics ook de kosten bestuderen. Met dit programma kan je meten hoeveel een conversie je opbrengt en hoeveel deze actie je gekost heeft. Op deze manier krijg je een mooi beeld van het rendement van elke campagne en kan je inschatten voor hoeveel winst de advertenties kunnen zorgen.

Conversie verhogen door conversie-optimalisatie

Conversie verhogen doe je met conversie-optimalisatie. Dankzij dit proces verbeter je het resultaat van je advertentiecampagne en maximaliseer je het aantal conversies op je website. 

Conversie verhogen is een taak waar je voldoende aandacht aan moet besteden. Je moet alle data voortdurend meten, analyseren en weer bijstellen. Vervolgens moet je niet alleen je advertenties aanpassen, ook je website moet op een correcte manier gestructureerd zijn. Door voortdurend met conversie-optimalisatie bezig te zijn, krijg je meer conversies met minder bezoekers en verhoog je het rendement van je campagne.

Meer conversies dankzij A/B-testing

Er bestaan ontzettend veel technieken om conversies te optimaliseren. Eén van de bekendste en meeste gebruikte methodes is A/B-testing. Om deze techniek toe te passen, creëer je eerst en vooral twee verschillende versies van je landingspagina. Je gebruikt bijvoorbeeld andere afbeeldingen, een verschillende CTA of een afwijkend kleurenpalet. Zorg er wel voor dat de twee versies niet te veel van elkaar afwijken, zodat je een correcte en relevante analyse uit kan voeren. Vervolgens test je beide pagina’s gedurende een representatieve periode uit. Uiteindelijk vergelijk je de resultaten met elkaar en kijk je wel versie de meeste conversies heeft opgeleverd. Soms kan zelfs het kleinste kleurverschil een enorme invloed op de resultaten hebben en het loont dan ook zeker de moeite om voldoende tijd in het A/B-testing te steken.

Eenvoud doet wonderen

Conversies kan je enkel bereiken als je het de klant gemakkelijk gemaakt. Elke websitebezoeker belandt namelijk met een bepaald doel op jouw website. Door een duidelijke en eenvoudige website te creëren, kan je websitebezoeker dit doel eenvoudig bereiken. Zorg er daarom zeker voor dat de bezoeker niet te vaak moet klikken. Hoe langer de weg naar de conversie, hoe sneller je potentiële klant zal afhaken en naar de concurrentie zal overschakelen. Richt je website verder logisch in. Ontwerp een menu met een beperkt aantal mogelijkheden en zorg ervoor dat de klant duidelijk ziet waar hij of zij moet zijn. Probeer onbewust in te spelen op de intenties van elke bezoeker en leidt de klant op een subtiele manier naar de conversie die voor jou interessant is. 

Conversie verhogen voor een webshop

De meest interessante conversie is de aankoop van een bepaald product. Deze conversie is echter heel moeilijk te bereiken. Om je websitebezoekers tot een acquisitie over te halen, moet de webshop eerst en vooral erg gestructureerd en duidelijk ingericht zijn. Zorg voor zo min mogelijk afleiding en maak het hele aankoopproces zo kort mogelijk. Laat de klant betalen zonder dat hij of zij een account moet creëren. Het aanmaken van een account duurt namelijk redelijk lang en wekt vaak wantrouwen op.

Verder moet je voor voldoende foto’s van de producten zorgen. Hoe meer foto’s de potentiële klanten te zien krijgen, hoe sneller ze overgaan tot een conversie. Vermijd tenslotte ook verborgen kosten. Laat de verzendkosten duidelijk zien en voeg deze niet op het laatste moment toe. Een klant die het totaalbedrag juist voor de betaling ziet stijgen, klikt vaak meteen weg en zal het product bij de concurrentie gaan zoeken.