Website trends 2022

Een website is belangrijk voor ieder bedrijf, en dus heeft jouw bedrijf er waarschijnlijk ook wel eentje online staan. De website hebben is één zaak, die up-to-date houden en aanpassen aan de nieuwste online trends is een andere zaak. Met een verouderde website die niet inspeelt op de nieuwste trends, dreig je hopeloos achter op jouw concurrenten te raken, en dat kan nooit de bedoeling zijn. Hieronder vind je alvast enkele van de belangrijkste website trends en design trends waarmee je ook jouw website future proof krijgt. Zo versla jij je concurrentie zowel offline als online.

Waarom is het belangrijk aandacht te hebben voor online trends?

Mensen die een website bezoeken doen dit omdat ze ergens naar op zoek zijn. Echter komt er meer bij kijken dan enkel een gerichte zoekopdracht om bezoekers naar jouw website te krijgen. Niet alleen de informatie of producten die gevonden kunnen worden zijn belangrijk. De invulling van de website, de gebruiksvriendelijkheid en de professionele uitstraling zijn misschien nog wel belangrijker. De bezoeker wil gebruiksgemak ervaren, daarom is het net zo essentieel om aandacht te hebben voor online trends als user experience design en hierin mee te gaan. 

Website trends 2022

Steeds meer belang op de inhoud

Het website design gaat hand in hand met de inhoud van de website. Bezoekers kunnen onder de indruk zijn van hoe jouw website er uit ziet, zonder aantrekkelijke en boeiende inhoud zal je hun aandacht niet kunnen vasthouden. Een handig overzicht van de inhoud in een passende stijl zal bezoekers imponeren en aanzetten om langere tijd op jouw website door te brengen. Teksten en foto’s moeten een aanvulling worden op het design van je website. Samen zorgen ze namelijk voor bezoekers en uiteindelijk conversies.

Video’s blijven populair, al is het dan nu full screen

Waar voorheen video’s vaak een klein plaatsje op de homepagina kregen, is één van de nieuwe trends voor 2022 uitpakken met een full screen video. Zo’n video geeft een duidelijk beeld van waar de website, het team en het bedrijf voor staan. Onder de noemer van design trends is dit waarschijnlijk de opvallendste trend te noemen. Nog een beeldende trend: website fotografie. Bij je bedrijf passende fotografie van hoge kwaliteit is nog altijd erg belangrijk. Denk aan een gave foto in de websitebanner.

Toenemende aandacht voor de user experience

Binnen de website trends voor 2022 vinden we ook een toegenomen aandacht voor de user experience design terug. De website moet snel werken, het moet voor de gebruikers makkelijk zijn om de juiste informatie te vinden en ze moeten bovendien snel contact kunnen opnemen of een aankoop kunnen doen. Een trage website stoot gebruikers af en ergert hen. Hetzelfde geldt als ze door eindeloze menu’s moeten scrollen om op de juiste pagina terecht te komen. De buttons die toelaten om snel naar een gewenste pagina over te gaan, moeten opvallend en converterend zijn. Je webdesign is daardoor nóg belangrijker geworden.

Een chatbox is een absolute must

Het is al langer bekend dat bezoekers van websites zich eraan ergeren als ze met vragen zitten en hier niet direct ergens mee terecht kunnen. Een e-mailadres goed verstopt onderaan de pagina is niet langer de manier om klanten en bezoekers een goede ervaring te bieden. De nieuwe trends geven aan dat chatbots steeds meer in opmars zijn en de gebruikservaring aanzienlijk verbeteren. Op die manier gaat de artificial intelligence ook bij kleinere websites aan belang winnen en wordt tijd uitgespaard door het bemannen van een chatbox door een fysieke medewerker.

Less is more

Binnen de design trends en de website trends wordt steeds meer gekozen voor het less is more principe. Geen overvolle websites meer waar de bezoeker in lijkt te verdwalen. Maar eenvoudige en minimalistische pagina’s die een goed overzicht bieden en rust uitstralen. Voor wie zich zorgen maakt: een minimalistische website betekent niet dat de website saai moet zijn. Het gaat gewoon om een andere manier van voorstellen waarbij de drukte achterwege gelaten wordt.

Blijven analyseren en testen

Een mooie en vooral gebruiksvriendelijke website die aandacht heeft voor SEO en de juiste ervaring biedt aan de gebruikers is in 2022 erg belangrijk. Een goede specialist weet de kneepjes van het vak en kan je daar dus bij helpen. Iedere website heeft zijn eigen karakter en unieke bezoekers. Daardoor is het door middel van analyses erg belangrijk om bezig te blijven met het wel en wee van je website. Via Google Analytics kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien op welke pagina’s je bezoekers terechtkomen. Of, hoeveel bezoekers er direct weer van die pagina afgaan omdat ze niet snel genoeg gevonden krijgen waar ze naar op zoek waren. Het blijven testen en restylen van je website is van groot belang en een website trend die in 2022 erg relevant is.

Hoe kan je jouw website aanpassen aan de nieuwe trends?

Meegaan in de nieuwe website trends en design trends kan een hele opgave lijken. Voor wie zelf niet thuis is in de wereld van webdesign en online marketing is het dit ook vaak. Dat leidt er dan weer toe dat websites maar voor het gemak gelaten worden zoals ze zijn. Online marketing bureaus kunnen hierbij de oplossing bieden. Niet alleen zijn zij volledig op de hoogte van de nieuwste trends die van een website een groter succesverhaal maken. Ze weten ook perfect hoe ze dit voor iedere website moeten realiseren.

Ook bij het beheren van websites is het principe dat stilstaan achteruit gaan is van toepassing. Niet meegaan in de nieuwe trends zal op termijn bezoekers en dus ook klanten kosten. Met enkele kleine aanpassingen kan iedere website aangepast worden aan de website trends 2022. Het komt er alleen op aan ook effectief actie te ondernemen of om een online marketing bureau voor jou aan het werk te zetten. Ben je van plan zelf aan de slag te gaan met je website? Lees dan onze blog over hoe je zorgt voor een mooie website in 6 stappen.

Wil jij jouw website future proof maken?

Bereik meer relevante potentiële klanten, straal professionaliteit uit én zorg voor meer conversies. Vraag een adviesgesprek aan, wij staan voor je klaar.

Vraag adviesgesprek aan